Massage bij oncologie

Als sportmasseur met specialisatie oncologie mag ik cliënten ondersteunen met massage tijdens het beloop van de medische (na-) behandeling bij kanker. Het horen van de diagnose kanker en de daaropvolgende behandelperiode is een gebeurtenis met ingrijpende gevolgen, fysiek en mentaal. Het is een periode waarin vele specialiste bepalen wat goed voor je is, zelf kun je niet eens bevatten wat er allemaal gebeurt. Een periode dat je geleefd wordt en er geen tijd voor emoties is.

Het behandelplan heeft tot doel de bij effecten (bv. vermoeidheid, pijn, misselijkheid en angst) van de verschillende therapieën, bestralingen of chirurgie bij kanker te verminderen. Deze bijeffecten kunnen zelfs tot enkele jaren na behandeling nog voorkomen.

Lichamelijk en emotioneel fit worden en zijn, is belangrijk voor cliënten na het doormaken van kanker. Voor de een betekent dit de dagelijkse bezigheden en werk weer goed kunnen uitvoeren, de ander wil zijn sportactiviteiten weer kunnen beoefenen. Met massage kan het herstel ondersteund en de balans in belastbaarheid en belasting verbeterd worden.

De massages kunnen voor, tijdens en na een behandeling worden gegeven, maar ook in de palliatieve of terminale fase. De oncologische massage verschilt in intensiteit van sport- of ontspanningsmassage. Ook kan naast de klassieke massage gebruikt gemaakt worden van andere technieken zoals pulsing, littekenweefsel massage en manuele lymfedrainage. Voor de cliënt is het prettig even te ontspannen, los te komen van medische behandelingen of een luisterend oor te hebben.

Doel van de massage

Ontspanning van lichaam en geest
Het verbeteren van het algemeen welbevinden
Verminderen van pijn en vermoeidheid
Ondersteunen van het herstel
Het lichaamsgevoel op een positieve manier verbeteren
Kwaliteit van leven verbeteren

Werkwijze

Vóór de eerste afspraak zal er een vragenlijst naar u worden toegestuurd. Deze zullen we tijdens de eerste afspraak samen doornemen. De informatie en het gesprek zijn van belang om de juiste massage te kunnen geven, zodat het lichaam niet verder uit evenwicht raakt.
Een massage is géén vervanging van de reguliere behandelingen die de cliënt geadviseerd krijgt van de eigen arts/specialist en biedt ook geen genezing. Wel kan een massage als aanvulling worden gegeven naast de behandelingen die je al ontvangt. Zelfs tijdens de chemokuur. Wanneer er twijfel bestaat, dan wordt verzocht dit eerst te bespreken met de behandelend arts/specialist.

Soorten Massage:

Klassieke massage, manuele lymfedrainage,voetmassage, nek-, schouder- en rugmassage, gezichtsmassage, pulsen en handmassage. Alle massages worden met lange langzame strijken en zonder druk uitgevoerd. Als de de conditie van de client het toelaat ook sportmassage.

Duur sessie :

Sessieduur is afhankelijk van de conditie van de cliënt en zal worden besproken tijdens het intakegesprek.

De eerste sessie met een intake gesprek duurt ongeveer 60 minuten. In deze sessie bespreken we het intake formulier en indien mogelijk een (korte) behandeling. Dit om u een zo goed mogelijke behandeling te geven en u het verhaal te laten doen.

Wilt u alleen een intake gesprek? Dat kan ook. Dan krijgt u alsnog het intake formulier toegestuurd en rekenen we alleen een intake gesprek.

Wil je iemand verrassen met een heerlijke ontspanningsmassage bij de ziekte kanker? Je kunt bij Studio My Hands al een massage cadeaubon aanschaffen vanaf € 10,00.