Medical Taping

Wat is medical tape?

De oorsprong van medical taping ligt in Japan en Korea. Net als bij kinesiologie en chiropractie gaat men er bij medical tape van uit dat de spieractiviteit en beweging essentieel zijn voor behoud van gezondheid en herstel van blessures.
Het gebruik van spieren is niet alleen noodzakelijk voor beweging, maar spierarbeid zorgt ook voor een betere bloedcirculatie, afvoer van lymfevocht en regulatie van lichaamstemperatuur. Met deze gedachte werd er een tape ontwikkeld die niet alleen de spieren ondersteund in hun functie maar vooral beweging toelaat. Doordat de spieren kunnen blijven bewegen wordt het lichaamseigen herstelproces gestimuleerd, afvalstoffen worden beter afgevoerd, opgehoopt lymfevocht wordt sneller afgevoerd en het aangedane gebied zal sneller herstellen.

Wat zijn de eigenschappen van de tape?

De tape is hypoallergeen, zeer elastisch en gemaakt van katoen.

De dikte, rekbaarheid en het gewicht zijn ongeveer gelijk aan die van de huid, waardoor het een soort tweede laag vormt. Bij gebruikers van deze tape komen zelden huidirritaties voor. De tape kan een aantal dagen blijven zitten zodat het maximaal effect heeft. Er vindt door middel van de tape een 24-uurs behandeling plaats. Met de tape kan worden gedoucht, en er kan zelfs mee worden gezwommen, zonder dat het zijn werking verliest.

 

Door de speciale manier van tapen komt er ruimte tussen de verschillende huidlagen. Vaak neemt hierdoor de pijn sensatie direct af, is er een betere afvoer van lymfevocht en wordt het herstel gestimuleerd. De spierfuncties en de gewrichtsfuncties kunnen worden verbeterd door medical tape.

Waarvoor kan medical taping worden gebruikt?

De mogelijkheden zijn divers en de ontwikkeling gaat nog steeds door, maar er zijn al een heel groot aantal mogelijkheden waarbij de tape zich al heeft bewezen.
 
Vooral bij sportblessures kan de tape het verschil maken tussen de wedstrijd wel of niet spelen.
 
Medical tape kan een uitstekende werking hebben bij:
  • Rug-/schouderklachten
  • Grote hematomen (bloeduitstortingen)
  • Vocht ophoping
  • Menstruatiepijn
  • Hooikoorts
  • Tennis-/ golfelleboog
  • en nog tal van andere mogelijkheden