Sportmassage

Als er (bijna) dagelijks gesport wordt, hebben de spieren het behoorlijk zwaar te verduren. Een goede trainingsbelasting, waarin voldoende rust is ingebouwd, is het allerbelangrijkste om overbelastingsverschijnselen te voorkomen. Daarnaast is het verstandig extra aandacht aan ontspanning en herstel te geven. Denk hierbij aan een goede voeding, saunabad, maar ook aan een sportmassage.

Hoe werkt sportmassage?

Door het toepassen van sportmassage treden de volgende effecten op:
  • De haarvaatjes in de huid en spieren gaan verder open, waardoor er een duidelijke toename van de doorbloeding optreedt. Doordat de spieren beter worden doorbloed, zullen de gevormde afvalstoffen, zoals vocht, beter worden afgevoerd en wordt spierpijn zoveel mogelijk voorkomen.
  • De afvoer van afvalstoffen wordt ook verbeterd door de uitwendige druk van de massage.
  • De spierspanning wordt beïnvloed.

Er zijn verschillende massagetechnieken, zoals wrijving, kneding, klopbewegingen en schuddingen. De massage moet voor de sporter tot op zekere hoogte comfortabel zijn. De sportmasseur gebruikt naar behoefte een tussenstof om wrijvingsweerstand en irritatie van de huid te voorkomen.

Wanneer sportmassage?

Massage kan worden toegepast bij vermoeide en stijve spieren. Het is alleen niet zo dat sportmassage altijd lekker en gunstig werkt. Een sportmassage bij zeer stijve spieren is al snel te hard, waardoor de spieren na afloop nog stijver en pijnlijker aanvoelen. Sportmassage mag nooit worden toegepast bij een spierscheur, ontsteking, wond van de huid of als je koorts hebt. Na een anamnese wordt gekeken wat de beste behandeling voor iemand is, of dat een doorverwijzing nodig naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut.

Sportmassage wordt meestal na een wedstrijd of training gegeven. Na afloop van een zware training/wedstrijd kunnen afvalproducten van de spierstofwisseling, zoals vocht, zich in de spieren ophopen. Dit is grotendeels te voorkomen door een goede cooling down uit te voeren.

Een herstelmassage bevordert de afvoer van deze afvalstoffen uit de spieren waardoor spierpijn zoveel mogelijk voorkomen wordt. Als de spieren zwaar belast zijn , zoals bij een marathon maar lees ook zwaar lichamelijk werk of niet dagelijks werk, moet het lichaam eerst rust hebben en dan kan er worden gemasseerd. Het is een aanvulling op de cooling down en andere herstel maatregelen en geen vervanging van.